Anasayfa / Logo Tasarım
Kendi logo tasarımınızla rekabette öne çıkın
Yaratıcı ve özgün bir logo tasarımı ile sadece sempati kazanılamaz. Kendi logonuz, markanızı benzersiz ve rekabetten bağımsız hale getirmenin ilk adımıdır. Bendesign'da sadece herhangi bir logo satın almazsınız. Bunun yerine, yaratıcı bir sürece yatırım yaparlar.
Logo tasarımlarımız her zaman sizin adınıza yarattığımız benzersiz gelişmelerdir. Kanıtlanmış yaklaşımımız her zaman marka kimliğinizi görsel olarak temsil etme potansiyeline sahip yaratıcı ve sıra dışı fikirlere yol açar.
rgs Birinci sınıf kurumsal iletişim
Bir logo (yeniden) şirketinizi özünde temsil eder ve böylece marka kimliğini oldukça yoğun bir sembolik biçimde tasvir eder. Sonuç olarak diğer tüm mecralarda kurumsal iletişimin mutlak merkezini temsil eder.Tüm renk kararlarında, fontlarda, grafiklerde ve görsellerde firma logosunu her ortamda referans olarak dikkate alması gerekir. Grafik tasarımda, diğer tüm tasarım faaliyetlerinin onunla koordine edilmesi gerektiğinden, logo bir referans olarak özellikle önemlidir.
Marka kimliği - kısaca
Unutulmaz bir sembol olarak şirket logosu ile girişimciler amaçlarına grafik bir anlam verme fırsatına sahip olurlar. Bu, ilgili taraflar arasında sempati uyandırabilir ve kendi hedef grubunuza hitap edebilir. Bir logo ile temel fikir ve kişinin kendi iddiası kolayca iletilebilir.
Yeni bir logo tasarlarken farklı yönler rol oynar. Şirket hangi hedef grubu hedefliyor? Kendi faaliyet alanınızı da düşünmek önemlidir. Şirket öncelikle diğer şirketlerle mi yoksa doğrudan son müşterilerle mi etkileşime giriyor? Spesifik iş alanı, katma değer, ürün, endüstri ve tipik alıcılar da dikkate alınmalıdır. Logo tasarımı konusu geniş ve çeşitlidir.
Grafik Spektrum
Belirli rekabet durumları, iş modelleri veya sektör bağlantıları için grafik çözümler bulmak için farklı stiller, yöntemler ve teknikler uyguluyoruz. Başlamadan önce, işinizi anlamamız gerekiyor. O zaman önemli teklifler yapabiliriz. Firmanızın güçlü bir marka olma potansiyelini geliştirmesi için fikrinizi sembolize edelim.
Yaratıcı tasarım süreci
1. Anlayış
Konumlandırmanız, gereksinimleriniz ve ihtiyaçlarınız tanımlandıktan sonra doğrudan projenize uygun yaratıcı çözümler tasarlarım.
2. Uygulama
Modern tasarım yöntemleri ve uzun yıllara dayanan profesyonel deneyim, şirket logonuzun birinci sınıf uygulanmasını sağlar.
3. Sonuçlandırma
Nihai tasarım istenilen ortam için çizilir ve farklı ortam ve amaçlar için tekrar optimize edilebilir.
tasarım aşaması
Öncelikle farklı yaklaşımların ana hatları çizilir ve seçim için size sunulur. Fikirler geliştirilir ve bir favori ortaya çıkana kadar taslaklar atılır. Çoğu durumda, bu ilk aşama, daha sonraki adımların planlanabileceği temele dayalı olarak daha sonraki prosedür için tartışma için zaten iyi bir temel sağlar.
uygulama
Optimal bir sonuç için, farklı yönler aynı anda ele alınmalı ve değerlendirilmelidir. Tasarım, çok sayıda ayrıntılı kararın toplamına dayanmaktadır. Konu geniş ve çeşitlidir. Uzun yıllara dayanan pratik deneyimim sayesinde, farklı uzmanlık alanlarından kanıtlanmış yöntemler ve çözümler biliyorum. Uygulama aşamasında olası değişiklik talepleri değerlendirilebilir ve birleştirilebilir. Logo, taslak aşamasından çıkar ve daha sonra onay için sunulabileceği daha somut bir grafik forma geçer.
Sonlandırma
Bir medya dosyasının üretilebilmesi için bir takım gereksinimleri karşılaması gerekir. Optimum üretim için spot renkler oluşturulmalı, renk profilleri ayarlanmalı ve tipografik özellikler standartlaştırılmalıdır. Çizilen dosya, farklı çıktı ortamları için yeniden optimize edilir ve daha sonra ortak dosya formatlarında kullanıma sunulur.
marka potansiyelini temsil etmek rgs
Bir şirket logosu yaratma sanatı, aynı zamanda minimalist, benzersiz ve tanınabilir bir karakter yaratmaktır. Logoda temel fikir, şirket karakteri, şirket değerleri ve sektöre bağlılığın bir göstergesi belirtilebilir. Bu hususlar, sınırlı bir pazarlama bütçesine sahip genç bir şirket henüz müşterileri arasında yer edinmemişse özellikle önemli olabilir.
Marka Koruması ve Güvenliği
Gerekirse, logonun DPMA'ya (Alman Patent ve Ticari Marka Ofisi) ticari marka olarak tescil edilmesini sağlayabiliriz. Girişimciler, kelimeyi veya mecazi işareti kaydederek, logolarının kullanımı için ek ticari marka koruması alırlar . Bu size taklitçilere ve pahalı uyarılara karşı daha iyi yasal koruma sağlar. Uzman bir avukat arka planı açıklayabilir ve sizin adınıza istenen isim ve grafik logonun alınmış olup olmadığını araştırabilir.rgs
işbirliği
Kurumsal tasarımda logo tasarımı çok önemli olduğundan, doğrudan müşteri ile kişisel bir iletişim olarak çalışıyorum. İstek üzerine, yeni geliştirmeyi uygun bir çalıştayın parçası olarak da sunabilirim. Böyle bir diyalogda, optimal çözüm daha da şeffaf bir şekilde analiz edilebilir.
Kendi logosu olmayan bir şirket - kremasız sıcak çikolata gibi. Oldukça makul, ancak olağandışı. İyi bir logo sadece profesyonel bir imajın parçasıdır.
Buradaki vurgu “iyi” üzerindedir: Kalabalığın içinde kaybolan ve müşterilerinizin zihninde kalıcı olmayan, kullanıma hazır bir logo size hiçbir fayda sağlamayacaktır. En kötü durumda, yanlış seçilmiş bir logo başarınıza zarar verebilir - örneğin, müşteriler tasarımınızı eski moda buluyorsa, ancak aynı zamanda genç bir hedef kitleniz varsa.
Tasarım ilk bakışta çok basit görünebilir, ancak görünüş aldatıcı olabilir: bir çok pazar araştırması, alıcı kişilikleriniz hakkında derin bir bilgi ve tasarım temellerinin dikkatli bir şekilde uygulanması bir logo geliştirmeye gider . Bu görev için uzun yıllar eğitim almış profesyonellerin olması boşuna değil - ve hatta çoğu zaman her şey gerçekten doğru olmadan önce tek bir logonun birçok versiyonunu yaratıyorlar.
Hala kendi başınıza başlayabilmeniz ve şirketiniz için profesyonel bir logo oluşturabilmeniz için bu yazıda sizin için en önemli prosedürleri, ipuçlarını ve püf noktalarını derledik.
Profesyonel bir logo tasarımı neden bu kadar önemlidir?
Bir şirket olarak söylediğiniz, yaptığınız veya gösterdiğiniz her şey, potansiyel müşterilerinize kimliğiniz, değerleriniz, bakış açılarınız ve özel özellikleriniz hakkında bir şeyler söyler . Logonuz genellikle insanların şirketiniz hakkında gördüğü ilk şey olduğundan, özellikle ilk izleniminiz üzerinde büyük bir etkisi vardır. İlgilenen taraflar, diğer şeylerin yanı sıra, tekliflerinizle ilgilenip ilgilenmemeye sezgisel olarak karar vermek için logonuzu kullanabilir.
Ayrıca tanınma değerinizi de azımsanmayacak ölçüde belirler . Marka adı orada olmasa bile hatırlanmalı ve tanınmalıdır .
Mükemmel logo, kurumsal tasarımınızın bir parçasıdır , izleyicide duygular uyandırır, şirketinizde temsil ettiğiniz şeyi en iyi şekilde temsil eder ve siz ve müşterileriniz arasında bir bağlantı oluşturur . Kötü bir logo ise caydırıcı bir etkiye sahip olabilir veya size ve teklifinize uymayan kişilere hitap edebilir.
Etkili bir logo oluşturma: Nasıl ilerlenir
Sonuç olarak logonuz sizi değil, müşterilerinizi memnun etmek zorunda. Bu nedenle, tasarlamaya başlamadan önce birkaç önemli noktayı tartışmanız zorunludur:
1. Hedef grubu tanımlayın
Tam olarak kime hitap etmek istediğiniz konusunda net olun . İş planınızda hedef kitlenizi önceden tanımlamış olmalısınız. Şimdi bu bireylerin temel özelliklerini, arzularını ve sorunlarını hatırlayın . Alıcı kişilerinizi ne kadar ayrıntılı tanımlayabilirseniz, o kadar iyi olur.
Bu görev, doğru insanlarla konuşan bir logonun mutlak temelidir. Kimi hedeflediğinizi bilmiyorsanız, stratejik tasarım yapamazsınız.
2. Hikayenizi bulun
Hedef kitleniz sizinle ilişki kurabilir ve duyguları sizinle ilişkilendirebilirse sizden satın alma olasılığı daha yüksektir . Bunu yapmanın en kolay yolu bir hikaye anlatmaktır: şirketinizin hikayesi.
Sadece şirketinizin ne ve nasıl yaptığına değil, daha da önemlisi nedenine odaklanın. Nedeniniz , insanlarla bağlantı kurmak için güçlü bir araçtır.
Hikayeniz daha sonra logonuza akmalı , yani şekil, renk veya yazı tipine yansıtılmalıdır. Örneğin Coca-Cola'yı ele alalım: Bu isim size sadece kahverengi bir gazlı içecek mi getiriyor, yoksa kutup ayıları, Noel Babalar ve peri ışıklarıyla süslenmiş kamyonlar anlamına mı geliyor? Her halükarda logo, renk ve yazı tipi açısından açıkça bu motiflere dayanmaktadır.
3. Markanızı tanımlayın
Artık hikayenizi detaylandırdığınıza göre, logo tasarımınızın bağlamını daraltmanın zamanı geldi .
Bir kağıt kalem alın ve markanız hakkında aklınıza gelen her şeyi yazın. Hangi terimler şirketinizi en iyi tanımlar? Hangi ürün veya hizmetlerden bahsediyorsunuz? Müşterileriniz için hangi sorunları çözüyorsunuz? Teklifinizi rekabete kıyasla özel kılan nedir? Müşterilerinizde hangi duyguları uyandırmak istiyorsunuz?
Düşüncelerinizin sürüklenmesine ve çağrışımlar tarafından yönlendirilmesine izin verin. Daha fazla terim bulmak için openthesaurus gibi çevrimiçi bir eşanlamlı sözlük kullanabilirsiniz . Arama kutusuna işletmenizi tanımlayan bir terim girin.
Örneğin, moda endüstrisindeyseniz,
Logo Tasarımınız
Logo tasarımınız, bir logo işareti, tipografik çözüm veya her ikisinin bir kombinasyonunu kullanarak işinizi en basit haliyle tanımlar.
Hepsi bu kadar. Logo tasarımınız, işletmenizin mümkün olan en basit görsel temsilidir.
Nike's tick'ten Mcdonald's'ın Altın kemerlerine kadar en iyi logolar mümkün olduğunca basittir.
Logo Tasarımı Ne Yapar?
Logo tasarımınızın çeşitli işleri vardır. Her birine daha ayrıntılı bir göz atalım.
Logo tasarımınız güven ve marka bilinirliği oluşturur
Kitleniz ve müşterilerinizle güven ve tanıma oluşturmak, işinizin başarısında önemli bir rol oynayabilir.
Logonuzu bir şeye koyduğunuzda, resmi olarak "onay mührü" veriyorsunuz."Ve tıpkı Film Eleştirmenleri, yemek eleştirmenleri ve diğer yorumcular gibi, bu da bir şey ifade ediyor.
Logo tasarımınızı bir şey üzerinde tutarak, markanızın verdiği sözü yerine getirmesini garanti edersiniz ve müşterileriniz buna güvenebilir.
İnsanlar logoları tanır. Ve bu, logo tasarımınızın sizin için yapması gereken en önemli şeylerden biridir. Tanıma ve güven oluşturun.
Nike'ın logosunu düşünün. Her yerde görünür ve her seferinde ne olduğunu bilirsiniz.
Logonuzun müşterileriniz için de aynısını yapması gerekiyor.
Logo Tasarımınız Sizi Rakiplerinizden Ayırır
Şirketinizi farklı şeyler olarak adlandırmanın yanı sıra, logo tasarımınız rakiplerinizden farklı olmanıza yardımcı olacaktır.
McDonalds vs Burger King'i düşünün. İki yaygın olarak bilinen ve tanınan burger zincirleri.
Burger King daha iyi burgerlere sahipken (bu doğru, beni duydun!), McDonald's tartışmasız daha başarılı bir logoya sahip.
Bahse girerim şu anda kafandaki McDonald's logosunu düşünebilirsin. Ancak Burger King logosu biraz bulanık olabilir.
Altın kemerler her seferinde kazanır. Ne olduklarını biliyorsun. Logo bana McDonald's cipslerini (patates kızartması) koklatıyor ve arabama atlamak ve bir tane almak için dışarı çıkmak istememi sağlıyor.
Ve bunun nedeni…
Logo tasarımınız markanızı görsel olarak en temel haliyle temsil eder
McDonald's logosu kazanır, çünkü markayı mümkün olan en temel biçimde görsel olarak temsil eder.
Altın kemerler, Mcdonald's'ın ilk harfi olan m'yi oluşturur, ancak “kemerler” in altın olması size patates kızartmasını hatırlatır. Sonra koku, sonra arzu. Tüm logo markanın düşüncelerini çağrıştırıyor.
Logolarını sadece markalarını temsil etmek için kullandılar.
Ve bu nedenle, tüm zamanların en başarılı logolarından birine sahipler.
Kayıt için, Mcdonald's'ın en büyük hayranı değilim, ancak markalarının, marka kimliğinin ve logo tasarımının gücü ile tartışamazsınız.
Sonuç: Logo tasarımı nedir?
Logo tasarımı, bir işletmeyi belirtmek için kullanılabilecek bir markalaşma ve pazarlama aracıdır.
Basitçe söylemek gerekirse, logonuz iş markanızı temsil eder. Bu, marka sadakati oluştururken müşterilerinizin güvenmeye ve tanımaya başladığı basit bir şeydir.
Logo tasarımını her gün görüyoruz, çoğu logo tasarımı bir iş bağlamında veya bir işi temsil etmek için kullanılıyor.
Bir logo tasarımı bir gösterge olarak kullanılır. Bir şey iletir; bir mesaj, bir duygu veya bir hikaye. Beynindeki bir şeyle rezonansa girer ve bir hikaye anlatır
Markalaşma, işletmenizin konuşma şeklidir ve tasarım, ne kadar prezentabl olduğu ile ilgilidir. Demlendiğinde, müşterilerin size olmasını sağlamanın sihrini harekete geçirirler. Logo tasarımı, sosyal medya markalaşması, ambalaj tasarımı veya web tasarımı olsun, sizin için karşı konulmaz bir tasarım tonu yaratmak için yaratıcılığı sanatsal fırçalarla birleştiriyoruz.
Markalaşma, dijital pazarlama ekibimizin işinize uygun benzersiz bir marka imajı oluşturmak için bir araya geldiği bir düşünce sürecidir. Marka, bir işletmenin imajını tanımlarken tasarım, bir işletmenin görsel görünümünü belirler.
Modern logo tasarımı ve markalaşma hizmetleri birbiriyle iç içedir; marka felsefesinin tam olarak anlaşılması, sağlam bir tasarım geliştirme temeli sağlar. Bizim için bir işi markalaştırmak benzersiz bir yaratıcı süreçtir ve tüm özü bir tasarıma dönüştürmek, kabul etmeyi sevdiğimiz bir meydan okumadır.
Logo, işletmenizin kimliğidir ve merak ediyoruz, profesyonel bebeğiniz için ısmarlama bir logo tasarımından nasıl taviz verebilirsiniz?
Tek kelime etmeden hakimiyetinizi ilan edin ve geride iz bırakan bir kimlik yaratın. Tasarladığımız logolarımız yüzlerce işletmeyi sembolize etti, daha ne bekliyorsunuz?
Logonuz, marka kimliğinizin görsel temelidir.
Tasarım önemlidir ve buna ihtiyacınız var! Özellikle insanların size para vermesini ve dünyaya sizden bahsetmesini istiyorsanız. Markanıza yatırım yaptığınızda, küçük işletmenizin gelişmesini sağlarsınız.
Marka bilinci oluşturma veya logo tasarımı hakkında bir sorunuz mu var? Aşağıya bir yorum yazın! Küçük işletmeniz için tasarlanmış profesyonel bir logoya mı ihtiyacınız var? İletişime geçin . Logo tasarımlarımızdan bazılarını buradan görüntüleyin .
Basit bir ikonik öğe kullanın
Her ne kadar iyi marka isimleri% 72 kelimeler ya da kısaltmalar oluşur , o isimler tipografi kullanarak birilerinin zihninde bir görüntü yaratır. Aynısı grafik öğeler, semboller ve simgeler için de yapılabilir.
Görsel bir öğe ilgi katar ve logonuzu unutulmaz kılar. 10 saniye boyunca tüketicinin dikkatini çekmesi , ezberlemesi ve onun hakkında fikir oluşturması gerekiyor.
Bazı tasarımcılar, metni değiştirerek veya belirli durumlarda kendi başına kullanılabilecek resimli bir simge ekleyerek bunu oluşturur. Tüm resimlerin orijinal olduğundan ve küçük resimlerden olmadığından emin olun. Zamanla ve tutarlı kullanımla görsel bir ilişki gelişecektir
İşletmenizin neden bir logoya ihtiyacı var?
İyi tasarlanmış bir logo güven oluşturur ve insanların bağlı kalmasını sağlar.
Potansiyel müşterilere kim olduğunuzu, ne yaptığınızı ve bunun onlara nasıl fayda sağladığını söyler. İşinizle ilgili önceden bilgisi veya deneyimi olmayan kişilere harika işler yaptığınızı bildirir.
Logonuz profesyonellikten uzak görünüyorsa, insanlar şüphesiz ürünlerinizi ve hizmetlerinizi ne kadar iyi sunabileceğinizi sorgulayacaktır. Sırf daha yasal göründükleri için geri düğmesine bastınız mı veya bir şirketi diğerine tercih ettiniz mi? İnsanlar ani kararlar verir ve kötü tasarım insanları terk eder.
Tüketiciler için öne çıkmak, markanızı hatırlamalarını sağlamak ve sizinle olumlu çağrışımlar oluşturmak için güçlü bir logo geliştirin. Logolar, insanların anıları ve duygularıyla bağlantılı derin sembolik bir ilişkiye sahiptir.
Örneğin Nike'a hızlıca bir göz atalım. Swoosh sadece bir swoosh. Ancak, bu sembolle olan bağlantımız, koşarak dünyayı daha iyi bir yer haline getirme vizyonlarıyla ilgili her şeye sahiptir. Bu güçlü fikir, markalarını tanımladı ve logoları bunu ileterek işletmelerini gelişmeye teşvik ediyor. Zamanla ve birçok tutarlı marka pazarlamasıyla logonuz da işletmeniz için aynı şeyi yapmalıdır.
Logo tasarımınıza yatırım yapın. Güvenilirliğinizi artırmak ve tüketicileri çekmek için en önemli şey budur.
İyi bir logo nasıl oluşturulur?
Küçük işletme logosunun, hedef kitlenizle hızlı bir şekilde bağlantı kurmak için net ve yorumlanması kolay olması gerekir. Birden fazla medya platformunda çalışması ve her boyutta etkili olması için logonuzu basit tutmanız önemlidir.
Büyük şirketlerin aksine, küçük markaların çoğu, insanların işinizi ilişkilendirdiği yıllarca marka bilinirliğine veya tüketicilerin işinizin ne yaptığını anlamalarına yardımcı olmak için büyük bir pazarlama bütçesine sahip değildir. Bu nedenle, logonuzun kim olduğunuzu ve ne yaptığınızı anında net bir şekilde iletmesi gerekir.
Konseptten kullanıma sunmaya kadar, markanızı tek bir işarete dönüştürürken göz önünde bulundurmanız gereken çok şey var. Ancak, harika bir küçük işletme logosunun yalnızca üç şeye ihtiyacı vardır: harika tipografi, basit renkler ve güçlü bir görsel öğe.
Biz değerlerinizi temsil eden tipografiyi seçin
Bir logo ve marka oluştururken renklerin, resimlerin veya grafiklerin kullanımı kadar yazı karakterlerinin seçimi ve nasıl düzenlendiği de önemlidir. Niye ya? Çünkü insanlar nasıl hissettiklerini belirlemek için bir kelimenin görünüşünü bir kelimenin gerçekte ne söylediğiyle ilişkilendirir.
Güçlü markalaşma duygusal bağlantıyı kışkırtır. Tipografinizin ilgi çekmesini, güveni artırmasını ve iyimserliği teşvik etmesini istiyorsunuz. Tipografi, insanların aktif olarak farkında bile olmadan bu tür duyguları harekete geçirmenin bir yoludur.
Tipografi, ses tonunu ve kişiliği iletmek için kullanılır. Şirketinizin neyi temsil ettiğini yansıtan tipografiyi seçin; ister zarif, ister geleneksel, ister tuhaf, ister modern olsun.
Mobilyaya benzer şekilde, tipografi de estetik açıdan hoş ve aynı zamanda işlevsel olmalıdır. Tipografi seçiminiz önemlidir çünkü kullanıcı deneyimini etkiler.
Şirketinizin adının açık ve okunaklı olduğundan emin olun. Logonuzun nasıl kullanılacağını düşünün: logonuz ekranlarda, kartvizitlerde, antetli kağıtlarda, tabelalarda ve ambalajlarda sadece birkaçını belirtmek için görünebilir. Uzaktan ve yakından okunabilmelidir. Logonuzda bir grafik öğesi varsa, tipografinizin simgeyle dengede olduğundan emin olun.
Kendinize sorun, tipografim etkili bir temsil, iletişim ve görsel çekicilik düzeyine ulaşıyor mu? Cevabınız kesin bir evet değilse, yeniden markalaşma zamanı gelmiş olabilir.
Renkleri akıllıca seçin
Logonuzun rengi, nasıl algılandığını belirleyecek ve satın alma kararlarını yönlendirme gücüne sahip olacaktır. Renk duyguları tetikler ve anlam verir. Ve pazarlamanız genelinde tutarlı bir şekilde kullanıldığında renk , marka bilinirliğini %80'e kadar artırır .
Doğru renkler sektörünüze ve hedef pazarınıza bağlıdır. Muhtemelen belirli endüstrilerin belirli renklere bağlı kaldığını fark etmişsinizdir. Örneğin, mavi güvenlik ve güvenilirliği ifade ettiği için finansal kurumlar blues kullanma eğilimindedir. Markalar, ürünlerine ve hizmetlerine olan güveni artırmak için maviyi kullanır.
Renk(ler)inizi tüketicilerin deneyimlemesini istediğiniz duygulara ve yapmalarını istediğiniz eylemlere göre seçin. İnsan psikolojisini, kültürünü, eğilimlerini ve bağlamını dikkate alın.
Markanızın rengi bir hikaye anlatmalı. Değerlerinizi iletmeli ve alanınızdaki diğer kişilerle karıştırılmayacak kadar benzersiz olmalıdır.
En güçlü markalar, üçten az ana renkten oluşan basit bir renk paletine bağlı kalırlar. Ayrıca degradeler yerine düz renkler kullanırlar. Renklerin ekranda ve baskıda farklı göründüğünü unutmayın. Renklerinizi doğru şekilde oluşturabildiğinizden emin olun (Pantone, CMYK, RGB, Hex).
Küçük İşletmeniz İçin İyi Bir Logo Neden Önemlidir?
Birkaç şeyi açıklığa kavuşturalım: logonuz ve web siteniz markanız değil. Markanız, insanların şirketiniz hakkında sahip olduğu deneyim ve algıdır. Markalaşma, markanızı (strateji) oluşturmak için gerçekleştirilen eylemlerdir. Ve bir marka kimliği, markanızın somut ifadeleridir (logo, tipografi, renkler vb.).
Bununla birlikte, logonuz işletmeniz için önemlidir çünkü sahiplik, kalite ve değerleri iletir. Ürünlerinize, kartvizitinize, web sitenize, sosyal medyanıza ve en önemlisi müşterilerinizin zihnine işlenir.
Logonuz muhtemelen insanların şirketinizle ilk etkileşimlerinden biri olacaktır ve sağlam bir ilk izlenim bırakma , kaliteli bir hizmet sunduğunuzu gösterme ve amacınızı görsel olarak ifade etme fırsatınızdır .
Logo nedir ve onu iyi yapan nedir?
Logo, insanlara küçük işletmenizin adını söyleyen ve vizyonunuzu temsil eden görsel bir sembol oluşturan metin ve görüntülerin birleşimidir. Marka kimliğinizin büyük bir parçası (insanlar ne görecek).
İyi bir logo akılda kalıcıdır, sizi diğerlerinden ayırır ve marka sadakatini teşvik eder. Nasıl? İçinde inşa edilmiş bir anlamı var. Niye ya? Çünkü işletmenizin inanç sistemi, temel değerleri, amacı, misyonu ve vizyonu markanızın üzerine inşa edildiği şeydir. İnsanların hatırladığı ve arkadaşlarına anlattığı şey budur; logonuz değil.
Hiç kimse logonuzla gerçekten ilgilenmiyor (grafik tasarımcılar veya tasarıma önem verenler hariç). İnsanların gerçekten umursadığı şey, deneyimleri ve markanızın neyi savunduğudur. İyi tasarım sadece yüzeyde profesyonel görünmekle kalmaz, aynı zamanda daha derin bir şeyi ifade eder.
markalaşma nedir?
Marka bilinci oluşturma kesinlikle hafif bir konu değildir – konuyla ilgili tüm yayınlar ve yüzlerce kitap yazılmıştır, ancak kısaca açıklamak gerekirse, bir 'markayı' şekillendirilmiş bir 'kişiliğe' sahip bir organizasyon, hizmet veya ürün olarak tanımlayabilirsiniz. izleyicilerin algılarına göre. Bu notta, bir tasarımcının bir marka "yapamayacağını" da belirtmek gerekir - bunu yalnızca izleyici yapabilir. Bir tasarımcı markanın temelini oluşturur .
Pek çok insan bir markanın yalnızca birkaç unsurdan oluştuğuna inanır - bazı renkler, bazı yazı tipleri, bir logo, bir slogan ve belki de eklenen bazı müzikler. Gerçekte, bundan çok daha karmaşıktır. Bir markanın 'kurumsal bir imaj' olduğunu söyleyebilirsiniz.
'Kurumsal bir imaja' sahip olmanın ardındaki temel fikir ve temel kavram, bir şirketin yaptığı her şeyin, sahip olduğu ve ürettiği her şeyin bir bütün olarak işletmenin değerlerini ve amaçlarını yansıtması gerektiğidir.
Şirketi oluşturan, onu yönlendiren, neyi temsil ettiğini, neye inandığını ve neden var olduklarını gösteren bu temel fikrin tutarlılığıdır. Sadece bazı renkler, bazı yazı tipleri, bir logo ve bir slogan değildir.
Örnek olarak, iyi bilinen bir bilişim şirketi olan Apple'a bakalım. Bir şirket olarak Apple, gönüllülük, iyi amaçların desteklenmesi ve topluluğa katılım ile karakterize edilen hümanist bir şirket kültürü ve güçlü bir kurumsal etik yansıtır. İşletmenin bu değerleri, yenilikçi ürünlerinden ve reklamlarından müşteri hizmetlerine kadar yaptıkları her şeyde kendini gösterir. Apple, insanlarla gerçekten bağlantı kuran, duygusal açıdan hümanist bir markadır – insanlar ürünlerini veya hizmetlerini satın aldıklarında veya kullandıklarında; hatta bir kabile gibi markanın bir parçası olduklarını hissediyorlar. Markalarını yaratan bu duygusal bağdır – sadece ürünleri ve küçük bir logo değil.
Logo nedir?
Bir logonun ne olduğunu anlamak için önce ne için olduğunu anlamamız gerekir.
Bir logo… tanımlama içindir .
Bir logo, bir marka, bayrak, sembol veya imza kullanarak bir şirketi veya ürünü tanımlar. Bir logo şirketi doğrudan satmaz veya nadiren bir işletmeyi tanımlamaz. Logolar anlamlarını simgelediği şeyin kalitesinden alır, tam tersi değil - logolar kimlik için vardır, açıklamak için değil. Özetle, ne logo aracı ne daha önemlidir görünüyor gibi.
Bu kavramı göstermek için logoları insanlar gibi düşünün. Kendimizi “her zaman pembe giyen ve sarı saçlı adam” gibi kafa karıştırıcı ve unutulabilir tanımlamalardan ziyade isimlerimizle – James, Dorothy, John – olarak anılmayı tercih ederiz. Aynı şekilde, bir logo işletmenin ne yaptığını tam anlamıyla açıklamamalı, daha ziyade işletmeyi tanınabilir ve akılda kalıcı bir şekilde tanımlamalıdır.
Şunu da belirtmek önemlidir ki, ancak bir logo tanıdık hale geldikten sonra, insanların isimlerini tanımak için ne kadar çok öğrenmemiz gerektiği gibi, aynı şekilde yapması amaçlanan şekilde işlev görür.
Logo, bir işletmeyi veya ürünü en basit haliyle tanımlar .
Özet:
Marka – Bir bütün olarak algılanan duygusal kurumsal imaj .
Kimlik – Genel markanın bir parçasını oluşturan görsel yönler .
Logo – Bir işareti veya simgeyi kullanarak bir işletmeyi en basit haliyle tanımlar .
Dikkat
İnsanların dikkatini çeken, akılda kalıcı, basit ve özenle hazırlanmış bir logoya sahip olmak çok önemlidir, böylece insanlar ilk kez onunla kişisel düzeyde ilişki kurup kurmadıklarını görürler, onunla bağlantı kurarlar. İlk izlenimleri yakalamak markanızın en önemli parçasıdır; logonuz hedef kitlesine hitap etmiyorsa, siz de konuşamazsınız.
Terfi
Logo tasarımınız işletmenizi tanıtmak için oluşturulmalıdır . Bir logo, size yardımcı olmak, soru sormak, sizi anlamak, tavsiye vermek, açıklamak ve etkili, yüksek kaliteli ve gurur duyabileceğiniz bir şey yapmak için zaman ayırmaya istekli profesyonel bir tasarımcı tarafından tasarlanmalıdır .
Araştırmalar, insanların bir fikri metin yerine görselle daha iyi tanıdığını ve ilişkilendirdiğini söylüyor: Kaç kez birinin "İsimler konusunda berbatım!" dediğini duydunuz. Bazen bir kişinin yüzünü hatırlarız ama adını hatırlamayız.
Büyümek
Bir logo , doğru hedef kitleye ulaştığında şirketinizin büyümesine yardımcı olur . Örneğin: bir şaraphaneniz varsa ve şarabın inceliklerini takdir eden bir müşteri tabanıyla çalışmak istiyorsanız, ancak çocukça veya aptal bir etiketiniz varsa, umduğunuz müşteriyi getiremeyebilirsiniz - bu uygun değil hedef pazarınızla.
Şirketinizin kimliği logonuzla temsil edilir ve bu gürültülü dünyada öne çıkması gerekir. Logonuz iyi yapılmışsa, müşterilerinizin ve müşterilerinizin işinize önem verdiğinizi bilmeleri için önemsediğinizi ve güvenilebileceğinizi gösterecektir.
Uzun lafın kısası: logonuz benzersiz, akılda kalıcı, basit ve hedef pazarınıza odaklanmış olmalıdır. Bunun amacı, müşterileri yakalayarak ve elde tutarak şirketinizi büyütmektir.
Gün boyunca kelimenin tam anlamıyla yüzlercesini gördüğümüzü biliyorum, ancak logo tam olarak nedir? Bahse girerim çoğu kişi bu soruyu en azından basit bir şekilde cevaplayamaz. Bir logo, herhangi bir markanın ve herhangi bir pazarlama planının temel bir parçasıdır, ancak muhtemelen herhangi bir işletmenin en fazla gözden kaçan parçalarından biridir.
Kabul edelim: Marka logolarını hafife alma eğilimindeyiz.
Peki logo tam olarak nedir ve ne işe yarar?
İlk bakışta bir logo, bir marka adını tanımamıza yardımcı olur ve bize varlığını hatırlatır ve akılda kalmasına yardımcı olur. Bir logo olmadan ürün kesinlikle ortadan kalkardı. Logonuz olmadan gerçekten marka olamazsınız. Tüm ambalajlarda büyük bir turuncu Tide logosu yoksa, çamaşır deterjanı rafında Tide'ı bulmaya çalıştığınızı hayal edin?
İlgili: Markalaşmanın 7 Aşaması
Pazarlama açısından bakıldığında, logolar tanınmaya yardımcı olmaktan çok daha fazlasını yapar. Logolar, marka hakkında önemli olan her şeyi temsil eder ve müşterilerine verdiği tüm sözlerin sinyallerini verir.
Coca-Cola logosunu gördüğümüzde, Coca-Cola'nın bize getirdiği tüm duyguları düşünüyoruz. Mutluluk, Americana ve belki yaz aile piknikleri düşünüyoruz. Bu muhtemelen kültürler arasında geçerlidir ve aslında gerçekten etkili bir logonun işareti, herhangi bir dilde tanınabilir olmasıdır.
Logolar ayrıca, her markanın kendine özgü rengine, yazı tipine ve grafik tasarımına sahip olma eğiliminde olduğu bir kategori içinde bir markayı farklılaştırmaya yardımcı olur. Özellikle aynı endüstride hiçbir iki logo asla aynı olamaz.
Tylenol'ün kırmızı olmadığını hayal edebiliyor musunuz? Veya UPS kahverengi değil mi? Yoksa Apple'ın elması mı yok?
İlgili: Başarılı Bir Marka Stratejisinin Gizli Bileşenleri
Logolar ayrıca bize markanın duygusal yararına giden kestirme bir yol sağlar. Logolar, o markanın neyle ilgili olduğuna dair zihnimizde bir duygu uyandırır. Örneğin, bir Nike logosu gördüğünüzde ilham almamak zor, özellikle de uzaktan atletikseniz ve marka hayranıysanız.
Çoğu durumda, duyguyu iletmek için marka adının logonun bir parçası olması bile gerekmez.
Sorun şu ki, marka logolarını hafife alma eğilimindeyiz. Onlara o kadar alışıyoruz ki artık bilinçli olarak fark etmiyoruz bile. Anında farkındalık ve duygusal bir faydanın anında iletişimini sunarken, biz gerçekten bilmeden görüşümüzden kaybolma eğilimindedirler.
Yoksa yaparlar mı?
Bilinç onları okumazken, bilinçaltı kesinlikle markanın neyle ilgili olduğuna dair hatıralar çizerek yapar. Bu yüzden logo çok önemlidir ve herhangi bir markanın çok canlı bir parçasıdır.
Küçük işletme sahibi ve girişimci olarak logonuz hakkında uzun uzun düşünmelisiniz. Her unsur, markanızı nasıl iletmek istediğinize ve sunduğunuz duygusal faydaya ilişkin bilinçli bir karar olmalıdır. Renk(ler)inizi akıllıca seçin ve sektörünüzde benzersiz olduğundan emin olun. Markanızın enerjisini ve müşterilerinizin ondan ne aldığını aktaran özel bir işlem türü ve herhangi bir grafik tasarım seçin.
"Marka" ve logo terimleri sıklıkla birbirinin yerine kullanılır.Ancak bir logo bir işletmenin sembolü olsa da , bir markanın tamamı değildir.Aslında bir logo oluşturmak, güçlü bir marka geliştirmeye doğru atılan küçük bir adımdır. Kimlik.
Milyarlarca olmasa da milyonlarca işletme kendilerine bir isim yapmaya çalışırken, güçlü bir markaya sahip olmak işletmelerin kendilerini rakiplerinden farklılaştırmaları için çok önemli hale geldi.
Bir müşteri için ilk marka kimliğinizi geliştirmeye çalışıyorsanız veya bunu kendi işiniz için yapıyorsanız, öncelikle bir markanın ne olduğunu ve bir marka oluşturmak için ne gerektiğini anlamak önemlidir. Ne yazık ki, işletmeye bir isim vermek ve her şeyin üzerine yapıştırmak kadar kolay değil.
Marka kimliği nedir?
Marka kimliği, markanızın söylediklerinden, değerlerinizin neler olduğundan, ürününüzü nasıl ilettiğinizden ve insanların ürünle etkileşime girdiklerinde ne hissetmelerini istediğinizden oluşur. Esasen marka kimliğiniz, işletmenizin kişiliği ve müşterilerinize verdiğiniz sözdür.
Jeff Bezos'un dediği gibi, "Markalaşma, siz odada yokken insanların sizin hakkınızda söyledikleridir."
Ürününüz, satışınızı yaptıktan çok sonra müşterileriniz üzerinde bir izlenim bırakıyor. Marka kimliği, bu izlenimi şekillendirme sürecidir.
Güçlü Marka Kimliği Örnekleri
Coca Cola
Hustle & Hope Tebrik Kartları
POP Uyumu
Burt Arıları
asana
Noktalı virgül Kitabevi ve Galeri
1. Coca-Cola
Kırmızı Coca-Cola logosunun kullanıldığı marka kimliği örneği
Görüntü Kaynağı
Coca-Cola adını duyduğunuzda, muhtemelen yukarıda gösterilen tanınmış logosunu hayal etmişsinizdir.
Ancak kutup ayısını, kırmızı rengi, "Kola Paylaş" kampanyasını veya kutularında yer alan klasik kurdele benzeri görüntüleri de düşünebilirsiniz. İşte Coca-Cola'nın marka kimliğini oluşturan iki şey:
Coca-Cola'nın marka kimliği, metin metninde kırmızı bir logo ile başlar. Kırmızı renk, kola içen kişide güven uyandırırken, yazı tipi tamamen zevkle ilgilidir. Örneğin kahve, sabahları işe gitmeden önce içtiğiniz bir içecektir. Coca-Cola, öğleden sonra işiniz bittiğinde keyif aldığınız bir içecektir. Bu, markanın "yüzü"dür.
Coca-Cola, logosunu benzersiz şekilli bir şişeye basar (doğrudur, başka hiçbir içecekte tam olarak buna benzer şişeler yoktur). Bu, müşterilere bir taklit almadıklarını söyler - gerçek olan budur. Marka bu şekilde güvenilirlik ve güven geliştirir.
2. Acele ve Umut Tebrik Kartları
Hustle & Hope markasının kartlarının resimleriyle marka kimliği örneği
Görüntü Kaynağı
Hustle & Hope, ürünlerini bir tebrik kartından daha fazlası olarak konumlandıran bir markadır. Kırtasiye ve kartları, iş arama ve kişisel gelişim gibi daha zor konuları ele alıyor. Basit ilham verici mesajları, kartın arkasındaki dijital içerik ve ipuçlarına götüren bir kodla eşleştirerek, kartların bir şekilde alıcıyı "seviye yükseltmesi" amaçlanıyor.
Kurucu Ashley Sutton her zaman bir kırtasiye şirketi kurmak istemiş, ancak Fortune 500'ün en büyük şirketlerinden bazılarında çalıştığı bir kariyerin ardından, insanları en iyi profesyonel benlikleri olmaları için güçlendirme konusunda tutkulu hale geldi. İşte o zaman, daha sonra şirketini benzersiz kılan şeyin temeli olacak bir aydınlanma yaşadı: "Neden havalı tebrik kartları satmıyorsun VE insanlara yardım etmiyorsun!" Bu markanın kimliği şu şekilde yürütülür:
Tüm kağıt ürünleri, sayfadan fırlayan modern, renkli tasarımlar ve genel iyi dileklerin ötesine geçen sloganlar kullanır.
Kodu tarama deneyimi, hem ürünün kendisi hem de bir fikri eve götürme misyonu ile bir izlenim bırakan bir yeniliktir.
3. POP Uyumu
"Vücudumuz pozitif hareketine katılın" sloganıyla farklı modelleri gösteren POP Fit marka afişi
Görüntü Kaynağı
POP Fit'in parlak pembeler, morlar ve sarılar ile güzel bir markası var, ancak bu onların marka kimliğinin ana unsuru bile değil. Belki de bu markayla ilgili en çarpıcı şeylerden biri, tüm mesajlarında bulunan radikal temsilleridir. Web sitelerine göre, "POP Fit Giyim, hem modada hem de medyada temsil, kapsayıcılık ve vücut pozitifliğinin önemli olduğu fikri üzerine inşa edildi." Bu nedenle bedenleri XXS ile 4XL arasında değişir ve dört yönlü streç ile imza kumaşa sahiptir.
POP Fit'in reklamları, renkli kadınları, tekerlekli sandalye kullanıcıları ve çeşitli vücut tiplerini öne çıkaran kapsayıcılık mesajlarını desteklemektedir. Görüntüleri de rötuşsuz, farklı modellerini gerçekçi ve saygılı bir şekilde sergiliyor.
Ürünleri, atletik giyim endüstrisindeki beden sorunları, cep eksikliği ve squat ve diğer egzersizleri yaparken şeffaflık veya yuvarlanma gibi büyük sorunlara çözüm getiriyor.
4. Burt Arıları
Burt's arı logolu marka kimliği örneği, merkezde iki arı ve işletme adı için kırmızı harflerle sakallı bir adam
Görüntü Kaynağı
Arıcılık ve bal satışında mütevazi başlangıçlardan sonra, Burt's Bees tamamen doğal ve sürdürülebilir kişisel ürünler ihtiyacını karşılamak için büyüdü. Şirket, "doğa üzerindeki etkimizi azaltmak için düşünceli seçimler yapmak ve dünyadaki kendi yerimizi koruyan biyolojik çeşitliliği korumak için çalışmak" istiyor.
Sakallı kurucuyu tasvir eden ilk logoları (yukarıda resmedilmiştir), sadelik ve alçakgönüllülük hissinin altını çizmektedir. Bu, diğer güzellik ve kişisel bakım ürünlerinin içerdiği estetiğin tam tersidir. Markanın doğaya takıntılı odağına bağlı kalarak kendini gösterişten başka nasıl uzaklaştırdığı aşağıda açıklanmıştır:
Burt's Bees, ürünleri için malzemeleri sorumlu bir şekilde tedarik eder ve geri dönüştürülebilir ambalajlar kullanır.
Koruma projelerine ve diğer yeşil girişimlere veriyorlar.
5. Asana
marka adının yanında üç turuncu ve pembe daire ile asana logosu
Görüntü Kaynağı
Asana'nın misyonu, "dünyadaki ekiplerin zahmetsizce birlikte çalışmasını sağlayarak insanlığın gelişmesine yardımcı olmaktır." Kurucular, bir proje yönetimi ve işbirliği aracına ihtiyaç duyduklarının açık olduğu Facebook'ta başladılar ve yaratımlarının şirketi olumlu yönde etkilediği açıktı.
Sanskritçe'de "Asana", yogilerin oturduğu belirli bir pozu ifade eder ve şirket adı Budist odak ve akış ilkelerine saygı gösterir. Bu, "harika şeyler, hızlı yapmak" ve ekip çalışması değerleriyle birlikte görsel markalarında da açıkça kendini gösteriyor:
Asana , çalışma alanına " enerji enjekte etmek " için renk patlamaları ile odak için çok fazla beyaz alan kullanır .
Logodaki üç nokta birlikte düzenlenmiştir, denge ve işbirliğini ifade eder.
6. Noktalı Virgül Kitabevi ve Galeri
noktalı virgül kitaplarının instagram sayfasında marka kimliğinin tezahürü: chicago ayarları, kitaplar ve hepsinden zevk alan okuyucular
Görüntü Kaynağı
Noktalı virgül Books, sahibi/operatörü Danielle Mullen'ın günü yakalamayı seçmesiyle doğdu. Göz sinirinde bir tümör teşhisi konulduktan sonra mirası düşünüyordu. Ardından, bir mağaza açma beklentisi veya niyeti olmadan, kiralamak için mükemmel bir yerin önünden geçti. Kısa bir süre sonra yer onun oldu ve raflar inşa etmeye başladı.
Kitapçının misyonu "edebiyat, sanat ve bilgi arayışı arasındaki bağlantıyı beslemek ve aynı zamanda topluluğumuzu iyileştirmek için kelimelerin gücünü kullanmaktır." Bu nedenle, marka kendini Chicago topluluğuna adamıştır ve müşterileri için sıcak bir alan yaratmaktadır:
#ClearTheShelves girişimi, yerel öğrencilerin Chicago'daki okuryazarlık oranlarını etkilemek için istedikleri kitapları ücretsiz olarak evlerine götürmelerine olanak tanır.
Sakinleri BYOB yapmaya, mağazada sakinleşmeye ve mal sahibiyle konuşarak bir dostluk ve dostluk havası yaratmaya teşvik ediliyor.
Noktalı virgül Kitabevi, yerel yaratıcıların galeride yerel sanatçılara yer vermelerini ve yerel yazarları sergilemelerini destekler.
Ayrıca görsel markalarının, insanlara mağazayı okurken ve eğlenirken gösterirken Chicago havasını çağrıştırdığını fark edeceksiniz.
Yukarıdaki örneklerde marka, işletme için logo veya görsellerden çok daha büyüktür. Aşağıdaki bölümlerde bunun hakkında daha fazla konuşacağız.
Marka kimliği neden bu kadar önemli?
Purely Branded'e göre, işletmenizin olduğu ve yaptığı hemen hemen her şeyin somutlaşmışı olarak , bir marka tüketicilerin "zihinlerinde ve kalplerinde yaşar ve gelişir". Bu nedenle kimliği, işletmenin geleceği için çok önemlidir.
Öyleyse, markanız sadece logosundan daha fazlasıysa, Coca-Cola gibi markaların yaptıklarını nasıl kopyalayabilir ve işletmenizin kimliğinin bu diğer unsurlarından nasıl yararlanabilirsiniz? İşte iyi geliştirilmiş bir marka kimliğinin altı bileşeni ve bunları geliştirmenin sizin için neden bu kadar önemli olduğu.
İşletmenizin "Yüzü"
Tüm niyet ve amaçlar için markanızın logosu, işletmenizin "yüzü"dür. Ancak bu yüz, havalı veya ilginç görünmekten daha fazlasını yapmalıdır - bir logonun marka kimliğine katkısı da çağrışımsaldır. Halka [bu görüntünün] [şirketinizin adı] anlamına geldiğini söyler.
Güvenilirlik ve Güven
Marka kimliğine sahip olmak sadece ürününüzü daha akılda kalıcı kılmakla kalmaz; markanızı pazarda daha yetkili kılar. Bir çehre oluşturan ve zaman içinde bu yüzü istikrarlı bir şekilde koruyan bir marka, rakipleri arasında güvenilirlik ve müşterileri arasında güven geliştirmektedir.
Reklam Gösterimleri
Marka kimliği, işletmeniz için bir reklama ekleyeceğiniz her şey için bir şablondur - bu reklam ister basılı, ister çevrimiçi ister YouTube'da bir reklam öncesi olsun. Yüze ve sektör itibarına sahip bir marka, kendisini tanıtmak ve potansiyel alıcılar üzerinde izlenimler bırakmak için iyi hazırlanmıştır.
Şirketinizin Misyonu
Markanız için bir kimlik oluşturduğunuzda, ona temsil edilecek bir şey vermiş olursunuz. Bu da şirketinize bir amaç verir. Hepimiz şirketlerin misyon beyanları olduğunu biliyoruz, değil mi? Eh, önce markanıza bir kimlik vermeden bir tane alamazsınız.
Yeni Müşteriler Yaratmak ve Mevcut Müşterileri Memnun Etmek
Bir yüzü, güveni ve misyonu olan bir marka kimliği, markanızın sunduklarıyla aynı fikirde olan insanları cezbeder. Ancak bu insanlar bir kez müşteri olduklarında, aynı marka kimliği onlara bir aidiyet duygusu verir. İyi bir ürün müşteri yaratır, ama iyi bir marka taraftar yaratır.
İşletmenizin tanınmış ve sevilen bir marka haline gelmesini istiyorsanız, biraz çalışmanız gerekecek. Aşağıdaki adımlar bir marka kimliği oluşturmanıza yardımcı olacaktır. Bunlar basit adımlardır; Ancak bunları uygulamak başka bir hikaye.
Marka Kimliği Nasıl Oluşturulur
Kitlenizi, değer teklifinizi ve rekabeti araştırın.
Logo ve bunun için bir şablon tasarlayın.
Sosyal medyada bağlantı kurmak, reklam vermek ve somutlaştırmak için kullanabileceğiniz dili entegre edin.
Nelerden kaçınmanız gerektiğini bilin.
Marka kimliğini korumak için markanızı izleyin.
1. Hedef kitlenizi, değer teklifinizi ve rekabeti araştırın.
İş kurmanın diğer tüm yönleri gibi, marka kimliği oluşturmanın ilk adımı da pazar araştırmasını tamamlamaktır . Bu beş şeyi açıklığa kavuşturmalı ve anlamalısınız.
Kitle
Farklı insanların farklı şeyler istediği bir sır değil. Bir ürünü bir üniversite öğrencisine hedeflediğiniz gibi (genellikle) bir ürünü ergenlik çağındaki bir çocuğa hedefleyemezsiniz. Hedef kitlenizin sektörünüzdeki bir işletmeden ne istediğini öğrenmek, insanların seveceği bir marka yaratmak için çok önemlidir.
Değer Önerisi ve Rekabet
İşletmenizi sektörünüzde benzersiz kılan nedir? Tüketicilerinize başkalarının sunamayacağı ne sunabilirsiniz? Başarılı bir marka geliştirmek için sizinle rakipleriniz arasındaki farkı bilmek zorunludur. Rakiplerinize göz kulak olmak, sizi hangi markalama tekniklerinin işe yarayıp yaramadığı konusunda da eğitecektir.
Misyon
İşletmenizin neler sunduğunu biliyorsunuz, ancak vizyonunuzu ve hedeflerinizi açıklayan net ve doğrudan bir misyon beyanına sahip olduğunuzdan emin olun. Başka bir deyişle, işinizin amacını bilin - o işin ne hakkında olduğunu bilmiyorsanız, bir iş için bir kişilik yaratamazsınız.
Kişilik
Bir kişiyi markalaştırmanız şart olmasa da, bu bir marka imajı geliştirirken yakışıklı olamayacağınız anlamına gelmez. Markanın kim olduğunu temsil etmek için türünüzü, renklerinizi ve görüntülerinizi kullanın. Ardından, bu görsel temsili ses tonunuzla geliştirin: Nike gibi çok fazla şımarıklığa sahip kendine güvenen bir işletme misiniz? Yoksa Givenchy gibi titiz ve profesyonel misiniz? Her iki durumda da, markanızı işinizi temsil etmenin bir yolu olarak geliştirdiğinizden emin olun.
Araştırma sıkıcı olabilir, ancak işletmeniz hakkında ne kadar çok şey bilirseniz, marka kimliğiniz o kadar güçlü olur.
SWOT analizi
Son olarak, bir SWOT Analizini tamamlamak , markanızı daha iyi anlamak için faydalı olabilir. Markanın özelliklerini göz önünde bulundurmak, markada yansıtmak istediğiniz özellikleri bulmanıza yardımcı olacaktır. SWOT şu anlama gelir:
Güçlü Yönler: İşletmenizin rakiplerinize göre avantaj sağlayan olumlu özellikleri.
Zayıf Yönler: İşletmeniz için dezavantaj olduğunu kanıtlayan özellikler.
Fırsatlar: Sektörünüzdeki işiniz için fırsatlar sunan değişiklikler ve trendler.
Tehditler: İşletmeniz için sorunlara neden olabilecek çevre veya sektördeki unsurlar.
2. Logoyu ve bunun için bir şablon tasarlayın.
İşletmenizin içini ve dışını öğrendikten sonra, markanızı hayata geçirmenin zamanı geldi. Grafik tasarımcı Paul Rand'ın sözleriyle , "Tasarım markanızın sessiz elçisidir." İşte bilmeniz gerekenler:
Logo
Logo, marka kimliğinin tamamı olmasa da , markalaşma sürecinde hayati bir unsurdur - markanızın en tanınabilir parçasıdır. Web sitenizden kartvizitlerinize ve çevrimiçi reklamlarınıza kadar her şeyde. Tüm bu unsurların üzerinde logonuz varken, markanız şu örnekteki kadar uyumlu görünmelidir:
kartvizitler, kırtasiye malzemeleri ve antetli kağıtlar dahil olmak üzere marka malzemelerine örnek
Creative Commons aracılığıyla görüntü
ilginç formu
Logonuz marka bilinci oluşturmak için ne kadar zorunluysa , bir marka kimliğini güçlü kılan tek unsur bu değildir . Ürün(ler)iniz, ambalajınız veya hizmetlerinizi sunma şeklinizin hepsinin marka kimliğinizde bir rol oynaması gerekir. Yaptığınız her şeyde işinizi görsel olarak temsil etmek, tutarlılık yaratacak ve tüketicilerinizle bir aşinalık yaratmanıza yardımcı olacaktır. Örneğin McDonald's'ın altın kemerlerini alın. Artık tüm dünyada tanınan ikonik "M"yi yaratmak için ilginç bir form kullandılar.
Renk ve Tip
Bir renk paleti oluşturmak, kimliğinizi geliştirmenin bir yoludur. Marka kimliğine sadık kalarak işletmeniz için benzersiz tasarımlar oluşturabilmeniz için size çeşitlilik sağlar.
Tip, düzgün kullanılmadığı takdirde iki ucu keskin bir kılıç da olabilir. "Karıştır ve eşleştir" tipi tasarım oldukça trend haline gelse de, bu, bir avuç yazı tipini karıştırmanın işiniz için mutlaka iyi bir fikir olduğu anlamına gelmez. Logonuzda, web sitenizde ve işletmenizin oluşturduğu tüm belgelerde (basılı ve dijital) tipografi tutarlı bir şekilde kullanılmalıdır. Nike'ın web sitesine ve reklamlarına bir göz atarsanız , işin tüm yönlerinde aynı yazı tipini ve yazı stilini korur - ve onlar için harikalar yaratır.
şablonlar
Muhtemelen her gün potansiyel müşterilere e-postalar gönderir, mektuplar yazar veya kartvizitler dağıtırsınız. Şablonlar oluşturmak (e-posta imzaları kadar küçük bir ayrıntı için bile) işinize daha birleşik, güvenilir ve profesyonel bir görünüm ve his verecektir.
Tutarlılık
Hemen hemen her adımda belirtildiği gibi (bunu yeterince vurgulayamam), tutarlılık bir marka kimliğini oluşturabilecek veya bozabilecek şeydir. Uyumlu bir marka kimliği oluşturmak için yukarıda belirtilen şablonları kullanın ve markanız için belirlediğiniz tasarım seçimlerini işinizin tüm alanlarında takip edin.
Esneklik
Evet, tutarlılık çok önemlidir - ancak her zaman bir sonraki en iyi şeyi arayan bir toplumda esnek kalmak da aynı derecede önemlidir. Esneklik, reklam kampanyalarında, sloganlarda ve hatta genel marka kimliğinizde bazı modernizasyonlarda ayarlamalara olanak tanır, böylece hedef kitlenizin sürekli olarak ilgisini çekebilirsiniz. Anahtar, yaptığınız tüm değişiklikleri markanızın tamamında tutarlı tutmaktır (örneğin, kartvizitlerinizin tasarımını değiştirmeyin ve başka bir şey yapmayın).
belge
Bir işletmenin marka bilinci oluşturma "kurallarına" bağlı kalmasını sağlamanın en etkili yollarından biri, markanızın tüm yapılması ve yapılmaması gerekenleri belgeleyen bir dizi marka yönergesi oluşturmaktır. Skype, herkesin izleyebileceği net ve uyumlu bir marka kılavuzu oluşturarak harika bir iş çıkaran bir markadır . Bu, insanları marka varlıkları oluşturmaya ve markanızı marka uyumluluğuna devam etmeye teşvik etmenin bir yoludur.
3. Bağlanmak, reklam yapmak ve sosyal medyada somutlaşmak için kullanabileceğiniz dili entegre edin.
Artık markanızı şirketinizde oluşturduğunuza ve geliştirmek için gerekli tüm adımları attığınıza göre, markanızı topluluğunuzla bütünleştirmeye hazırsınız.
Bunu başarmanın en başarılı yollarından biri de markanızın kaliteli içerik sağlamasıdır. HubSpot'un Branding in the Inbound Age adlı e- kitabında Patrick Shea şöyle yazıyor: "İçeriğiniz her şekilde çevrimiçi markanızdır. Bu sizin satış görevliniz, mağazanız, pazarlama departmanınızdır; bu sizin hikayenizdir ve yayınladığınız her içerik parçasının yansımasıdır, ve markanızı tanımlar. Yani harika içerik, harika marka. Sıkıcı içerik, sıkıcı marka."
Dilim
Markanızın kişiliğine uygun bir dil kullanın. Marka kimliğiniz üst düzey ise profesyonel bir dil kullanın; markanız rahatsa, daha konuşkan olun. Bir marka olarak kullanmayı seçtiğiniz dil, tüm işletmenize entegre edilecektir, bu nedenle tonunuzu markanızın kişiliğine uyacak şekilde dikkatli bir şekilde oluşturmanız önemlidir.
Bağlantı ve Duygu
İnsanlar hikayeleri sever. Daha doğrusu, insanlar kendilerini harekete geçiren (duygusal ve aksiyonlu) hikayeleri severler. Güçlü bir marka kimliği, tüketicilerle bir marka ile kalıcı bir ilişki kurmak için sağlam bir temel olabilecek duygusal bir bağ kurabilir.
reklam
İster geleneksel ister dijital reklamlar tasarlamak, markanızı dünyaya tanıtmanın en etkili yoludur. Markanızın mesajının hedef kitleniz tarafından görülmesini ve duyulmasını sağlamanın bir yoludur.
Sosyal medya
Tüketicilerinizle bağlantı kurmanın bir başka harika yolu da sosyal medyadır. İnternetteki çok sayıda platform, marka kimliğinizi oluşturmak için kullanabileceğiniz tonlarca dijital gayrimenkul sunar. Coca-Cola, bir kez daha Facebook kapak fotoğrafı gayrimenkulünü mutluluk temasıyla tutarlı tutarak harika bir şekilde kullanıyor.
coca-cola'nın "mutluluk" yazan pankartlı facebook sayfası
Sosyal medya, müşterilerinizle doğrudan sohbet etmek ve markanız için yakınlık yaratmak söz konusu olduğunda da önemlidir. Bir tweet, durum veya gönderide sizden bahsedilirse (özellikle müşterinin bir sorusu veya endişesi varsa), müşterilerinize verimli bir şekilde yanıt vererek markanıza iyi bir itibar kazandırdığınızdan emin olun.
4. Nelerden kaçınmanız gerektiğini bilin.
Güçlü bir marka kimliği oluşturmanın tüm adımlarını takip edebilirsiniz, ancak aşağıdaki uygulamalardan herhangi birinden suçluysanız, markanız bocalayabilir veya başarısız olabilir.
Müşterilerinize karışık mesajlar vermeyin.
Ne söylemek istediğinizi bilin ve bunu söylemek için uygun dili ve görselleri kullanın. Size mantıklı gelmesi, müşterilerinize mantıklı geleceği anlamına gelmez.
Rakiplerinizi kopyalamayın.
Rakibiniz örnek bir markaya sahip olabilir ve aynı ürünleri veya hizmetleri sattığınız için, işe yaradığını bildiğiniz şeyi yapmak isteyebilirsiniz, yapmayın. Yaptıklarını hesaba katın ve işinizi sektörünüzde daha da öne çıkarmak için kendi yorumunuzu yapın.
Çevrimiçi ve çevrimdışı arasındaki tutarlılığı kaybetmeyin
Evet, basılı materyaliniz çevrimiçi varlığınızdan biraz farklı görünebilir , ancak renkleriniz, türünüz, temanız ve mesajınız tutarlı olmalıdır.
5. Marka kimliğini korumak için markanızı izleyin.
Pazarlamanızın diğer yönlerine benzer şekilde, temel performans ölçümlerini izlemeden neyi doğru yaptığınızı (ve neyi yapmadığınızı) bilmek zordur. Markanızı izlemek ve insanların sizinle nasıl konuştuklarını ve sizinle nasıl etkileşimde bulunduklarını anlamak için Google Analytics'i, anketleri, yorumları, sosyal medya tartışmalarını vb. kullanın. Bu, ister bir hatayı düzeltmek ister marka kimliğini geliştirmek için olsun, gerektiğinde markanızda değişiklikleri uygulama fırsatı verecektir.
Unutulmaz bir marka yaratmak için yazı tipi, renk, görseller ve dilin tutarlı bir şekilde kullanılması gerekir, ancak buna değer. Tüketiciler bir logoya dayanarak kim olduğunuzu ve neyi temsil ettiğinizi anında anladıklarında, sadece bir isim ve sembolden daha fazlası haline gelirsiniz.
Yapboz bulmacaları pazarlayan Noxu adlı bir markayı piyasaya sürmek üzere olan bir pazarlama müdürü olduğunuzu hayal edin. Az önce CEO'nuzdan iki logo arasında seçim yapmanızı isteyen bir e-posta aldınız. Amacınız lansmanı daha başarılı kılacak olanı seçmek. Hangi logoyu seçmelisiniz: sağdaki mi yoksa soldaki mi?
Her ikisi için de iyi argümanlar yapılabilir. Örneğin soldakini seçtiyseniz, müşterilerinizin daha sade tasarımları tercih ettiğini düşünmüş olabilirsiniz. Sağdakini seçtiyseniz, yapboz parçasının ana hatlarının ürün hakkında değerli bilgiler sağladığını düşünmüş olabilirsiniz.
En son araştırmamızın amacı, yöneticilere böyle bir seçim konusunda yardımcı olmaktı. Markaların tanımlayıcı veya tanımlayıcı olmayan logolardan daha fazla yararlanıp yararlanmadığını ve ne zaman yararlandığını araştırmak için yedi deneysel çalışma yürüttük ve 597 şirket için logo tasarımının marka değeri üzerindeki etkisini analiz ettik. Henüz tahmin etmediyseniz, sağdaki logo açıklayıcı olduğunu düşündüğümüz, soldaki logo ise açıklayıcı olmadığını düşündüğümüz şeydir.
Logolar Gerçekten Önemli mi?
Logo tasarım seçimleri bazılarına önemsiz görünebilir. Ancak tasarımı doğru yapmak birkaç nedenden dolayı önemlidir. İyi tasarlanmış bir logo, markalara önemli faydalar sağlayabilir. Tüketicilerin ilgisini çekmeye, markaları rakiplerinden farklılaştırmaya, marka tanınırlığını kolaylaştırmaya, yatırımcıların kararlarını etkilemeye ve bir markanın ne hakkında olduğunu aktarmaya yardımcı olabilir. Bir logo aynı zamanda şirketinizin ürünlerinde, web sitesinde, faaliyet raporunda, giriş yolunda ve hatta kartvizitlerinizde görünebilecek her yerde bulunan bir iletişim aracıdır. Bu nedenle başta tüketiciler olmak üzere paydaşlar tarafından sıklıkla görülen bir marka unsurudur.
Ayrıca, logoların tasarım özellikleri, tüketici davranışını ve marka performansını önemli ölçüde etkileyebilir. Logolar üzerinde daha önce yapılan araştırmalar, logoların basitliğinin veya karmaşıklığının yatırımcıların aldığı finansman kararlarını etkileyebileceğini ve simetri veya asimetrilerinin marka değerini artırabileceğini göstermiştir.
Açıklayıcı Logo Nedir?
Açıklayıcı bir logo, bir markanın pazarlamakta olduğu ürün veya hizmetin türünü açıkça ifade eden metinsel veya görsel tasarım öğelerini (veya ikisinin bir kombinasyonunu) içeren bir logodur. Örneğin, Burger King'in ve New York Adalılarının (bir spor markası) logosu açıklayıcıdır. İlki “burger” kelimesini ve iki hamburger ekmeğini içerir. İkincisi bir buz hokeyi sopası ve bir disk içerir. Buna karşılık, McDonald's ve Minnesota Wild'ın (başka bir spor serisi) logoları açıklayıcı değildir. Bu markaların sattığı ürün veya hizmet türünün göstergesi olmayan tasarım öğeleri içerirler.
Tanımlayıcı bir logo mu yoksa tanımlayıcı olmayan bir logo mu kullanılacağı sorusu genellikle tasarım toplantılarında ortaya çıkar. Son yıllarda bazı markalar logolarını daha açıklayıcı hale getirmek için değiştirirken, diğerleri logolarını tanımlayıcı olmayan hale getirdi. Dunkin' logosundan "donuts" kelimesini ve kahve fincanını çıkararak onu açıklayıcı olmaktan çıkardı. Buna karşılık Animal Planet, tasarıma bir fil ekleyerek logosunu daha da açıklayıcı hale getirdi. Analizimizde, şirketlerin yaklaşık %60'ının açıklayıcı olmayan bir logo kullandığını, %40'ının ise açıklayıcı bir logo kullandığını bulduk.
Bununla birlikte, araştırmamızın gösterdiği gibi (belirli niteliklerle ve belirli koşullar altında olsa da), tanımlayıcı logolar, tüketicilerin marka algılarını tanımlayıcı olmayanlara göre daha olumlu etkiler ve marka performansını iyileştirme olasılığı daha yüksektir.
Açıklayıcı Bir Logonun Hangi Gücü Vardır?
Araştırmalarımız ve analizlerimiz, tüketicilerin tanımlayıcı logoları görsel olarak işlemesinin ve bir markanın bunun sonucunda ne pazarladığını anlamasının daha kolay olduğunu ortaya koyuyor. Ayrıca, tanımlayıcı olmayan logolarla karşılaştırıldığında, açıklayıcı logoların:
markaların tüketicilerin gözünde daha özgün görünmesini sağlayın
tüketicilerin markalara ilişkin değerlendirmelerini daha olumlu etkiler
tüketicilerin markalardan satın alma isteklerini daha güçlü bir şekilde artırmak
markaların net satışlarını daha fazla artırmak
Örneğin bir çalışmada, katılımcılar rastgele iki gruptan birine atandı. Bir gruba bir suşi restoranının logosunun açıklayıcı bir versiyonu gösterilirken, diğerine aynı logonun açıklayıcı olmayan bir versiyonu gösterildi. Her logoya restoranın aynı kısa açıklaması eşlik etti. Katılımcılar restoranın açıklamasını okuyup kendilerine atanan logoları inceledikten sonra, restoranın ne kadar özgün olduğunu düşündüklerini ve ne kadar beğendiklerini Likert ölçeğinde belirtmişlerdir. İki grubun yanıtlarını karşılaştırdık ve açıklayıcı logoya maruz kalan gruptaki katılımcıların, markayı diğer gruptaki katılımcılardan daha özgün bulduğunu ve daha çok beğendiğini keşfettik.
Başka bir çalışmada, 423 işletmeden tüketiciye markaya ilişkin bir veri setini analiz ettik. Bu veri setini oluşturmak için her bir markanın finansal bilgilerini (net satışlar, reklam ve Ar-Ge harcamaları ve toplam varlıklar gibi) aldık. Daha sonra logolarını aldık ve araştırmamızın amacını bilmeyen araştırma görevlilerinden bu logoların tanımlayıcı olup olmadığını ve logoların diğer 13 tasarım özelliğini (simetri, şekil, renk gibi) kodlamalarını istedik. Bir regresyon analizi kullanarak, açıklayıcı veya tanımlayıcı olmayan bir logoya sahip olmanın net satışlar üzerindeki etkisini araştırdık. Topladığımız finansal bilgiler ve 13 logo tasarım özelliği, kontrol değişkenleri olarak hizmet etti. Sonuçlar, açıklayıcı bir logonun, açıklayıcı olmayan bir logoya göre satışlar üzerinde daha olumlu bir etkiye sahip olduğunu gösterdi.
Bulgularımızı 174 erken aşamadaki girişimin logoları üzerinde test ettiğimizde doğru çıktılar. 2.630 kişiye logolarını ve ürün açıklamalarını sunduk ve açıklayıcı logoların daha yüksek satın alma isteğiyle daha sık ilişkilendirildiğini gördük.
Tanımlayıcı Bir Logonun Gücü Mutlak mı?
Açıklayıcı bir logo kullanmanın faydaları elbette her marka tarafından aynı şekilde deneyimlenmiyor. Tüketicilerin aşina olduğu markalar ile tanıdık olmayan markalar için açıklayıcı bir logoya sahip olmanın etkilerini karşılaştırdık. Tanımlayıcı bir logoya sahip olmanın hem tanıdık hem de yabancı markalar için marka değeri üzerinde olumlu bir etkisi olmasına rağmen, bu olumlu etkinin büyüklüğünün tanıdık markalar için çok daha küçük olduğunu gözlemledik. Bu, tüketicilerin bir markaya aşina olduklarında, marka hakkında daha fazla bilgi sahibi olmaları ve dolayısıyla logo tasarımından etkilenme olasılıklarının daha düşük olması gerçeğiyle kolayca açıklanabilir.
Ayrıca, açıklayıcı logoların, palmiye yağı, cenaze evleri ve böcek kovucular gibi üzücü veya hoş olmayan şeylerle ilişkili ürün veya hizmetleri pazarlayan markalar üzerinde olumsuz bir etkisi olduğunu bulduk. Bu tür ürünler veya hizmetler için, tanımlayıcı bir logonun tasarım öğeleri, bazı tüketi